INFO WERK PETER VAN STEENWIJK

 

Binnen exposities streef ik naar “Het verhaal achter het beeld” over te brengen op de toeschouwer. Onder deze titel richt ik exposities in. Niet alle maar wel een groot aantal foto’s hebben hierop betrekking.

Bij mijn laatste foto’s probeer ik niet alleen het moment te laten spreken maar zoek ik naar het verleden van het beeld. Waardoor is het beeld tot stand gekomen? Veelal laten mijn foto’s objecten zien die door de tijd en het ingrijpen van mens of natuur gevormd zijn.

De kleurstelling van de foto’s bepalen later vaak de toepassing van de kleur van het glazuur voor mijn keramische werken.

 

Graag maak ik foto’s in Oost-Europa.

Al jaren heb ik contact met veel Duitse vrienden. Sinds 1985 bezoek ik geregeld Schwerin, voor en na de Wende heb ik vele malen Schwerin en Berlijn bezocht.

In Berlijn, vooral in oostelijk Berlijn, is nog veel van de geschiedenis zichtbaar.

De Duitse geschiedenis boeit mij vanwege de posities die de burger daarbinnen in meer of mindere mate heeft moeten innemen. Hoe zou ik mij gedragen hebben als mij een dergelijke geschiedenis zou zijn overkomen?

Twee films zijn voor mijn manier van kijken en werken van belang geweest: Lili Marleen van Rainer Werner Fassbinder en Sophie's Choice van Alan J. Pakula.

 

Zoals mensen soms getekend zijn door het verleden zo zie ik ook de gebouwen.

Soms zijn het voor mij stille getuigen van een slechte behandeling, maar even mooi als een gegroefd gezicht.

 

Bij de tekeningen ga ik uit van geometrische patronen. Ik zoek naar richting verhouding en karakter.

Humor, sfeer en waardering voor het ambachtelijke blijven mijn werk bepalen met als sleutelwoord respect.

 

Keramisch werk is handgedraaid. Een ambachtelijke manier van werken spreekt mij aan.

 

Peter van Steenwijk.

01 – 07 – 2006